Het blokstaarten van paarden 
Startpagina
Home
Onze acties
Paarden
Transport slachtpaarden
Paarden in Roemenie
Paarden in Turkije
Soring horses
Stierengevechten
Paardengevechten
Werkpaarden
Paardenkoersen
Eventing
Endurance
Slachten van paarden
Koetspaarden
Blokstaarten
Premarin paarden
Rollkur
Wetgeving paardenwelzijn
Rodeo
Schuilhokken
Maneges
Andere dieren
Nieuws
Help ons
Schenkingen en legaten
Meldingen
Veganisme
Contact
Archief
Belgische Wetgeving
Disclaimer
 

 


ERC heeft aktie gevoerd en blijft dat doen om de wet die het blokstaarten van paarden verbiedt te doen respecteren. Het   KB van 17-05-2001 verbiedt blokstaarten of caudotomie. Deze wet wordt evenwel niet nageleefd.

Het ligt zeer gevoelig bij kwekers van trekpaarden die alle mogelijke redenen bedenken zoals traditie, gezondheid etc., om toch hun paarden te kunnen verminken. De wet voorziet dat caudotomie toegelaten is als het noodzakelijk is voor de gezondheid van het dier. Daar spelen de kwekers op in, al dan niet geholpen door een dierenarts. Hun paarden kunnen niet mesten of plassen zonder hun gezondheid in gevaar te brengen, omdat de staart van een trekpaard lager aangezet is en dat ze die niet zo hoog kunnen opheffen als andere paarden. Dat is natuurlijk onzin. Andere paarden met laag aangezette staart zoals Tinkers, Friezen, etc. heffen de staart ook niet zo hoog op maar hebben daar geen nefaste gevolgen van voor hun gezondheid.  Voor hen is het juist traditie of mode de staart zo lang mogelijk te dragen.

Wij hebben langs alle kanten actie gevoerd. Bij het FOD Dierenwelzijn, bij de politie en bij de Orde van Dierenartsen.    De Orde van Dierenartsen heeft de dierenartsen ertoe aangezet de wet te respecteren en zij hebben de politie van alle gemeentes gevraagd niet zomaar voorbij te gaan aan geblokstaarte paarden. Er lopen momenteel dan toch twee processen tegen dierenartsen voor mogelijke illegale praktijken.

Minister Demotte handhaaft verbod op blokstaarten

23 Januari 2004 - Minister van volksgezondheid Rudy Demotte handhaaft het verbod op het couperen van de staart bij trekpaarden dat voormalig minister Magda Aelvoet in 2001 invoerde. Dat antwoordt hij op een schriftelijke vraag van Guido De Padt (VLD). De beslissing van Aelvoet leidde indertijd tot fel protest bij verenigingen zoals het Belgisch Trekpaard en Adviescommissie van Hengstenhouders.

"Centraal in deze discussie staat de welzijn van het dier. Voor het paard brengt deze ingreep ontegensprekelijk grote ongemakken met zich mee. Niet alleen is het amputeren van de staart pijnlijk voor het dier, maar bovendien wordt het hierdoor beroofd van zijn belangrijkste wapen tegen insecten. Sinds het verbod in werking trad zijn er geen nieuwe wetenschappelijke gegevens gepubliceerd die een opheffing kunnen rechtvaardigen", aldus Demotte.

De verenigingen kanten zich tegen dit verbod omdat de blokstaart, die via deze ingreep bekomen wordt, als een van de unieke, eeuwenoude kenmerken van het Belgische trekpaard wordt aanzien. Eind 2000 werd een protestmanifestatie georganiseerd waarbij zo'n 150 betogers met 120 paarden door de Leuvense binnenstad trokken en 12.000 petities overhandigd werden aan een vertegenwoordiger van minister Aelvoet.

Het actuele verbod impliceert dat paarden die na 30 september 2001 "geblokstaart" werden in ons land niet mogen deelnemen aan keuringen, tentoonstellingen of wedstrijden en niet verhandeld mogen worden, zelfs indien de ingreep werd uitgevoerd in een land waar de ingreep wel toegelaten is. Deze stelling werd intussen ook bevestigd door een uitspraak van een Brussels rechter in kortgeding.

Bron: Belga