M a n e g e s 

Startpagina
Home
Onze acties
Paarden
Transport slachtpaarden
Paarden in Roemenie
Paarden in Turkije
Soring horses
Werkpaarden
Stierengevechten
Paardengevechten
Paardenkoersen
Eventing
Endurance
Slachten van paarden
Koetspaarden
Blokstaarten
Premarin paarden
Rollkur
Wetgeving paardenwelzijn
Rodeo
Schuilhokken
Maneges
Andere dieren
Nieuws
Help ons
Schenkingen en legaten
Meldingen
Veganisme
Contact
Archief
Belgische Wetgeving
Disclaimer

 

 

Naar aanleiding van een aantal klachten die wij kregen over wantoestanden in enkele maneges  zijn we een onderzoek begonnen en hebben een groot aantal maneges in de provincie Antwerpen een bezoekje gebracht. Wij hadden reeds vroeger actie gevoerd tegen bepaalde toestanden in maneges en tegen het volledig ontbreken van enige reglementering terzake.

Onze bevindingen bij dit onderzoek waren veel erger dan wij ooit hadden kunnen vermoeden. De wantoestanden betreffen niet alleen de verzorging, maar ook de huisvesting en de tewerkstelling van de paarden.

De huisvesting van de paarden laat in vele maneges te wensen over. In de door ons bezochte plaatsen  hebben we nergens grote stallen aangetroffen. Het beste wat we tegengekomen zijn waren boxen van 3x3m. Voor een manegepaard is zo'n stal al een luxe. Velen moeten het met minder doen. Opmerkelijk is ook dat op de meeste plaatsen de stallen veel te laag zijn. Aan de hoogte wordt helemaal geen aandacht besteed. 

In een aantal maneges hebben we zelfs paarden aangetroffen die niet in een box staan maar aangebonden in standen. De dieren kunnen er niet keren of draaien, hoewel de wet voorziet dat dieren die aangebonden zijn  over voldoende bewegingsvrijheid moeten beschikken. Deze paarden kunnen zelfs niets doen als ze jeuk hebben. Ze kunnen al helemaal niet gaan liggen. Het touw is te kort en er is ook helemaal geen plaats om te liggen. En dat nog wel voor dieren waar zoveel van de benen gevraagd wordt.

Vele maneges hebben geen weiland. Dat betekent dat de paarden ganse dagen in een meestal te kleine, donkere stal staan. Ze worden alleen uit de stal gehaald om bereden te worden. Een paard moet per dag minstens 6 uur buiten zijn stal doorbrengen. Het heeft behoefte aan ontspanning en vrij bewegen.

Veel manegepaarden worden zonder enige aandacht voor hun welzijn en hun behoeften ingezet gedurende vele uren. Vaak met jonge beginnende ruiters die zich niet in evenwicht kunnen houden op het paard en trekken aan de toom  en dus ook aan het bit in de mond om op het paard te kunnen blijven zitten. 

Wij hebben paarden aangetroffen met niet verzorgde verwondingen op de rug en aan de benen. Sommige maneges schrikken er zelfs niet voor terug paarden met verwondingen aan de rug op te zadelen en in te zetten.

We hebben zelfs maneges bezocht waar paarden gecastreerd werden zonder verdoving.

We hebben ook graatmagere paarden aangetroffen, die blijkbaar ondervoed.

ERC zet zich daarom in om een einde te maken aan de bestaande wantoestanden. Er moet dringend een reglement komen waaraan manegehouders moeten beantwoorden alvorens een exploitatievergunning te krijgen. Verder zijn er overheidscontroles nodig om de naleving van zulk reglement te controleren, gekoppeld aan strenge straffen voor de overtreders en een eventuele intrekking van hun vergunning;

 
                                     
Vele paarden leven hun ganse leven opgesloten in een soms kleine stal. Een enkele   keer per week worden ze eruit gehaald om bereden te worden, maar als het baasje echter geen zin heeft dan hebben ze gewoon pech. Zij kunnen alleen maar dromen van een weide

     Bezint eer je met een paard begint