R o l l k u r

Startpagina
Home
Onze acties
Paarden
Transport slachtpaarden
Paarden in Roemenie
Paarden in Turkije
Stierengevechten
Soring horses
Paardengevechten
Werkpaarden
Paardenkoersen
Eventing
Endurance
Slachten van paarden
Koetspaarden
Blokstaarten
Premarin paarden
Rollkur
Wetgeving paardenwelzijn
Rodeo
Schuilhokken
Maneges
Andere dieren
Nieuws
Help ons
Schenkingen en legaten
Meldingen
Veganisme
Contact
Archief
Belgische Wetgeving
Disclaimer
 

 

 

ERC voert aktie tegen het toepassen van     Rollkur  (officieel hyperflexion of the neck genoemd), een controversiele trainingstechniek die vooral aangewend wordt door
dressuurruiters.

   Foto Wikipedia                                          

Tijdens de training kan een ruiter het hoofd van het paard naar beneden brengen en achter de loodlijn rijden. Bij Rollkur gaat dit tot het uiterste. Het paard moet het hoofd naar beneden brengen en de nek te buigen zodat het hoofd naar binnen gekeerd is. Het kan zover gaan dat de mond van het paard het midden van de borst raakt. Indien dit een kortstondige beweging was van enkele seconden  zou het nog niet zo erg zijn, maar deze houding wordt geruime tijd aangehouden, ook tijdens het werk, hetzij stappen, draven of galloperen. Het is een zeer stresserende houding voor het paard waarbij ook de ademhaling niet optimaal functioneert. Sommige paarden raken in ademnood of krijgen een blauwe tong.
Wij beschouwen het dan ook, en velen met ons, als misbruik maken van het paard, zowel fysisch door de te sterk gebogen nek als mentaal door een geforceerde onderwerping.  Het gaat ook in tegen de principes van de klassieke dressuur en de reglementen van het FEI (Federation Equestre Internationale). Tijdens een workshop van het FEI waren dierenartsen, wetenschappers en ruiters van mening dat er meer wetenschappelijk onderzoek nodig is om precies te kunnen uitmaken wat de fysische en psychologische gevolgen  ervan zijn voor het welzijn van het paard.  Wij vragen dan ook de Vlaamse Liga voor de Paardensport , het FEI en de overheid een duidelijk standpunt in te nemen tegen Rollkur.