R O D E O

Startpagina
Home
Onze acties
Paarden
Transport slachtpaarden
Paarden in Roemenie
Paarden in Turkije
Soring horses
Stierengevechten
Paardengevechten
Werkpaarden
Paardenkoersen
Eventing
Endurance
Slachten van paarden
Koetspaarden
Blokstaarten
Premarin paarden
Rollkur
Wetgeving paardenwelzijn
Rodeo
Schuilhokken
Maneges
Andere dieren
Nieuws
Help ons
Schenkingen en legaten
Meldingen
Veganisme
Contact
Archief
Belgische Wetgeving
 


Rodeo  is een vorm van volksvermaak waarbij paarden en vee betrokken zijn.  De hedendaagse rodeo is ooit als een wedstrijd begonnen tussen twee verschillende  veehouderijbedrijven in de Amerikaanse staat Colorado. De eerste rodeo's gaan terug naar de 16de eeuw, waar de Spaanse ranchers met hun Mexicaanse helpers wedstrijden  hielden.

De verschillende aspecten die tijdens een rodeo aan bod komen zijn afgeleid van de  werkzaamheden op de ranch. 

De rodeo wordt onder meer gesponsord door grote bedrijven als Daimler-Chrysler en Coca Cola, Wrangler

Als je beelden van een rodeo ziet is het duidelijk dat dit een wreed spektakel is voor de dieren die erbij betrokken zijn. De runderen en paarden die gebruikt worden, zouden regelmatig gebroken botten, vleeswonden en andere ernstige verwondingen oplopen door de sporen van de ruiters en stieren zouden pijn ondervinden door het gebruik van de flankriem, een touw dat strak om de lendenen of testikels van de stier wordt gebonden. Er zijn echter strikte regels voor het gebruik van sporen en de eigenaren van stieren en paarden zien hun dure dieren niet graag gewond raken. De flankriem die relatief losjes om de lendenen van de stier of paard  wordt gebonden wordt door een begeleider in de opstapkooi aangetrokken bij het betreden van de arena. In sommige Amerikaanse steden is deze riem verboden.  Paard-struikelen is ook omstreden en is verboden in acht staten.

De behandeling van dieren in de rodeo is sedert decennia een bron van bekommernis voor de industrie, het publiek en de wet. Protesten tegen de behandeling van de dieren werden voor het eerst opgeworpen in de jaren 1870, en in het midden twintigste eeuw; wetten werden uitgevaardigd om evenementen met dieren om te buigen. Sommige plaatselijke autoriteiten hebben het gebruik van zekere rodeo-activiteiten verboden en o.m. de flankriem en ook bepaalde evenementen zoals steer roping ook steer tripping genoemd.

          

Foto Wikipedia

In Noord-Amerika, is professionele rodeo geregeld en gesanctioneerd door de Professional Rodeo Cowboys Association (PRCA) en de Women's Professional Rodeo Association (WPRA). De strenge reglementen moeten het welzijn van de rodeodieren verzekeren. Zo moeten er dierenartsen aanwezig zijn en moeten er veterinaire zorgen verleend worden aan gewonde dieren, de flankriemen moeten voorzien zijn van een fleece voering,  er moet een bescherming voor de horens van de stieren voorzien worden.

Deze reglementen zijn niet alleen erg vaag maar zelfs ondoeltreffend en worden bovendien regelmatig geschonden. Naast de officiŽle rodeoís waar deze reglementen zouden moeten gelden zijn er vele niet-officiŽle rodeoís die werken volledig buiten de reglementen van de bekrachtigde controleorganen.

Niet alleen tijdens de tornooien komt dierenwelzijn in het gedrang maar ook tijdens de trainingen en het transport van de dieren. Op de trainingen is er vaak meer dierenwreedheid dan bij de wedstrijden.

This horse is about to receive a shock near his head.

Foto:http://www.elrepuertero.cl

Een rodeo is doorgaans oorzaak van kwelling en stress voor de dieren die erbij betrokken zijn. Zij worden blootgesteld aan pijn, letsel of zelfs de dood. De dieren worden behandeld met elektrische prikstokken, scherpe stokken, sporen, flankriemen en andere rodeo apparatuur die ervoor moeten zorgen dat de dieren heftig reageren. Paarden zijn veel gevoeliger voor elektrische schokken dan vee. Soms breken paarden en runderen de nek of een been, stieren hebben vaak de horen gebroken vlakbij de schedel, een pijnlijke verwonding die gepaard gaat met luid loeien en schudden met het hoofd. De flankriem en de sporen doen de paarden bokken voorbij hun normale capaciteit van bokken.

Rodeo s stimuleren de aanvaarding van, en de ongevoeligheid voor een onmenselijke behandeling van dieren.

Het leven van rodeodieren bestaat uit lange periodes van ongemak en verveling afgewisseld met periodes van pijn en terreur. Tenslotte zullen de rodeodieren eidigen in het slachthuis.

We willen dan ook verzet aantekenen tegen alle rodeo evenementen omdat zij een bron zijn van wreedheid, pijn, stress en schadelijk zijn voor het welzijn van de dieren.