Slachten van paarden

Startpagina
Home
Onze acties
Paarden
Transport slachtpaarden
Paarden in Roemenie
Paarden in Turkije
Stierengevechten
Soring horses
Paardengevechten
Werkpaarden
Paardenkoersen
Eventing
Endurance
Slachten van paarden
Koetspaarden
Blokstaarten
Premarin paarden
Rollkur
Wetgeving paardenwelzijn
Rodeo
Schuilhokken
Maneges
Andere dieren
Nieuws
Help ons
Schenkingen en legaten
Meldingen
Veganisme
Contact
Archief
Belgische Wetgeving
 

 

 

 

 

Wereldrijken zijn opgericht en oorlogen zijn gevoerd op de rug van paarden. Paarden hebben doorheen de hele geschiedenis mensen gediend, hebben de mens op de rug gedragen, hebben karren en boten getrokken en hebben ons leven verrijkt als vriend en compagnon.
En toch, worden jaarlijks wereldwijd honderd duizenden paarden geslacht voor consumptie. Paardenvlees wordt in vele landen gegeten. Bijna elk deel van het paard is bruikbaar: de huid voor leder, de ingewanden voor het omhulsel van worsten, de staart voor verfborstels en de hoeven voor lijm. Paardenvlees wordt ook gebruikt in dierenvoeding; sommige zoo’s geven het te eten aan hun leeuwen en tijgers.
Wanneer paarden aan het eind van hun leven komen, hun nut verliezen, onbetaalbaar worden of om praktische reden niet meer kunnen gehouden worden kunnen de eigenaars hun dieren in een opvangcentrum plaatsen een nieuwe thuis zoeken, het laten euthanaseren door een vet of het laten slachten. Paarden houden kost veel geld en het verkopen voor de slacht laat de eigenaar toe een deel van het geïnvesteerde geld terugwinnen.

                                                                                

Wereldrijken zijn opgericht en oorlogen zijn gevoerd op de rug van paarden. Paarden hebben doorheen de hele geschiedenis mensen gediend, hebben de mens op de rug gedragen, hebben karren en boten getrokken en hebben ons leven verrijkt als vriend en compagnon.

De vraag is echter of paarden moeten beschouwd worden als vee of als gezelschapsdier. Paarden zitten tussen deze twee in, en hoewel ze wettelijk als vee beschouwd worden leven en werken ze veel dichter bij de mens dan koeien, kippen of varkens. Voor velen zijn het gezelschapsdieren en die laat je niet slachten. De mens heeft misbruik gemaakt van paarden door ze de meest paard-vreemde dingen te laten doen. De goedige aard van het paard heeft het al veel nadeel berokkend. De duizenden paarden die in de talloze oorlogen door de mens afgeslacht werden waren blijkbaar niet voldoende. Zelfs nu nog wacht sommige paarden, als ze hun beste krachten aan de mens gegeven hebben en te oud zijn geworden, als beloning een gang naar het slachthuis.

Het slachten van paarden is wreed en onaanvaardbaar.

  Zonder het slachten zouden, volgens sommigen, ongewenste paarden eindigen zoals andere zwervende dieren: gedumpt langs de wegen en aangereden worden door auto’s of verhongeren op een weide. Statistieken spreken dit echter tegen. Paarden slachten vermindert de verwaarlozing en wreedheid niet. Toen California het slachten van paarden verbood in 1998 werden er niet meer wreedheden t.o.v. paarden waargenomen maar er was wel een vermindering van 34% in het aantal diefstallen.

Toen het slachthuis van Illinois sloot voor 2 jaar werd een vermindering van wreedheden waargenomen. Toen het weer open ging steeg het aantal gevallen van paardenmisbruik opnieuw.
In tijden van economische recessie gaat het aantal gevallen van verwaarlozing zo wie zo omhoog. Als het moeilijk wordt de eindjes aan elkaar te knopen staan de paarden op de eerste rij om opgeofferd te worden.

Volgens sommigen is slachten, indien goed uitgevoerd, een humaner einde dan verwaarlozing of achtergelaten worden.

                                

Hoe worden paarden geslacht?

Overeenkomstig de wet moeten paarden verdoofd worden voor het slachten, net zoals alle andere dieren. Dit gebeurt meestal met een bout in het hoofd.

Paarden hebben echter de  reactie te vluchten, ze zijn zenuwachtig en vooral zeer vlug bang en dat maakt hen zeer ongeschikt voor de industriële slachting. Soms worden elektrische schokken gegeven, die, deze dieren, die gewoon zijn geleid te worden met een halster, doodsangsten bezorgen.

Dan in de dodenstand zijn ze vaak heel bang, ze glijden gemakkelijk uit, schudden met het hoofd om het pneumatische revolver te ontwijken die hen moet verdoven vooraleer ze de keel wordt overgesneden. Dit heeft als resultaat dat vele paarden slecht verdoofd zijn, meerdere pogingen tot verdoven moeten ondergaan en soms onverdoofd de keel wordt overgesneden en in pijn en angst sterven.

 

Paarden slachten is dierenwreedheid en is misdadig.

Slachten is geen uitkomst voor oude, zieke of ongewenste paarden. Meer dan 92% van de paarden die geslacht worden zijn in goede gezondheid en zouden een productief leven hebben kunnen leiden als ze niet in handen waren gevallen van,op winst beluste mensen.

Er zijn vele andere mogelijkheden voor verantwoordelijke eigenaars zoals het verkopen van het paard, het plaatsen in een opvangcentrum of een menswaardige euthanasie. Mogelijkheden waar vele eigenaars reeds gebruik van maakten.
Tenslotte kan men zich ook de vraag stellen Hoe gezond is het eten van paardenvlees, gezien de medicatie en de prestatie verbeterende middelen die hen worden toegediend gedurende hun leven.

A.u.b. bekijk de video en realiseer hoe wreed het slachten van paarden wel  is.

Er is geen groter verraad voor een dier dat een vriend geweest is, de eigenaars diensten bewezen heeft en hen vertrouwd heeft voor zijn verzorging dan een leven vroegtijdig op een weerzinwekkende manier e zien eindigen, alleen voor het winstbejag.