E v e n t i n g 

Startpagina
Home
Onze acties
Paarden
Transport slachtpaarden
Paarden in Roemenie
Paarden in Turkije
Soring horses
Stierengevechten
Paardengevechten
Werkpaarden
Paardenkoersen
Eventing
Endurance
Slachten van paarden
Koetspaarden
Blokstaarten
Premarin paarden
Rollkur
Wetgeving paardenwelzijn
Rodeo
Schuilhokken
Maneges
Andere dieren
Nieuws
Help ons
Schenkingen en legaten
Meldingen
Veganisme
Contact
Archief
Belgische Wetgeving
Disclaimer
 

 

 

Eventing is een discipline van de paardensport waar drie aspecten van de paardensport gecombineerd worden: een dressuurproef, een terreinproef en een springparcours. De zwaarste proef is ongetwijfeld de terreinproef ook cross country genoemd. Hier moeten de paarden verschillende soorten hindernissen nemen: water, constructies van boomstammen, etc. Kenmerkend is dat hier geen gebruik wordt gemaakt van balken die kunnen afgeworpen worden, maar van vaste, meestal massieve hindernissen die niet meegeven als het dier er tegenaan stoot. De hindernissen worden tevens genomen tegen een hoge snelheid. Een risicovolle en gevaarlijke situatie waar reeds veel paarden en ruiter verongelukten.
De klassieke eventing wedstrijd bestaat uit de hoger vermelde drie proeven die meestal wel op verschillende dagen gereden worden. 

Na de dressuur op de eerste dag volgt de terreinproef op de tweede dag. De terreinproef omvat 4 onderdelen: een wegparcours, een steeple chase, weer een wegparcours en een cross country. Het wegparcours dat geen hindernissen bevat, is bedoeld als opwarming voor het paard voor de steaple chase. Bij de steeple chase moet de ruiter in zeer hoog tempo (40 km/uur) over een aantal heggen springen. Hierna volgt terug een wegparcours in lager tempo om het paard terug een beetje op adem te laten komen. Dan hebben  ruiter en paard 10 min. verplichte rust voor de cross country. Op de derde dag is er een verplichte veterinaire keuring en volgt er nog een springproef waar de fitheid van de paarden na de zware cross van de vorige dag wordt getest. Jumping en zelfs dressuurproeven zijn reeds zwaar genoeg voor een paard en men kan zich afvragen hoe deze paarden uit zo'n wedstrijd komen. Oververmoeide paarden zullen gemakkelijker een ongeval hebben en bij eventing zijn de ongevallen dan ook meestal  zeer zwaar.

Dergelijke wedstrijden zijn onaanvaardbaar voor een paardenliefhebber. Het feit dat een veterinaire keuring wordt ingelast wijst er op dat er enorme risico's zijn. We hebben dan ook actie gevoerd om de risico's zo min mogelijk te maken. Afschaffen zullen we niet kunnen halen maar we hopen toch op een verbetering van het lot van de eventing paarden.