N i e u w s

 Startpagina

 Home

 Onze acties

Paarden

Andere dieren

Nieuws

Help ons

Schenkingen en legaten

Meldingen

Veganisme

Contact

Archief

Belgische Wetgeving

Disclaimer

 De dakloze paarden van Ierland. (guardian.co.uk 15 October 2010)

Paarden gekocht als gezelschapsdieren tijdens de economische bloeiperiode worden nu aan hun lot overgelaten. 

De economische crisis slaat hard toe in Ierland. Niet alleen de mensen zijn hiervan het slachtoffer maar ook de dieren.
Homeless paarden lopen nu rond met duizenden; de meesten achtergelaten door de eigenaars die geen geld meer hebben om in hun onderhoud te voorzien. In tijden van financiŽle moeilijkheden wordt het eerst van luxe afgezien. En paarden zijn luxe.

        Er worden paarden gevonden vastgebonden aan een hek. 
        Hoe kan zo'n dier nog eten vinden?

 

 

 

 

Ierland heeft het grootst aantal paarden per inwoner van heel Europa. Nu is Ierland uniek in het aantal gedumpte paarden. Hoewel er geen officiŽle cijfers zijn schatten de Dierenwelzijnsorganisaties het aantal gedumpte paarden, die voor zichzelf moeten zorgen op 20.000.
Sommige dieren zijn gewond,  de eigenaars hebben geen geld voor de verzorging  en laten de dieren gewoon lopen om te sterven. 

Met de winter voor de deur en geen vooruitzicht op een heropbloei van de economie is volgens de Dublin Society for the Protection of Animals de enige menselijke oplossing deze zwervende dieren af te maken.
Al de dierenwelzijnsorganisaties samen kunnen geen 20.000 paarden opvangen.
Het is beter ze af te maken dan ze een wrede hongersdood te laten sterven.
Voor een land dat er prat op gaat een paardenlievend volk te zijn, is het dumpen van paarden onaanvaardbaar. En paspoort en een chipping systeem zou de onverantwoordelijke eigenaars kunnen achterhalen.

Als er niet wordt ingegrepen zal het lot van de Ierse gedumpte paarden alleen maar erger worden.

 

Heeft Madeleine Pickens een weg gevonden om de wilde paarden te redden?

Diegenen die beweren dat "geld niet gelukkig maakt " zullen het moeilijk hebben de duizenden mustangs te overtuigen die gered zullen worden dankzij M. Pickens' aankoop van een een reservaat voor wilde paarden in Nevada. De Amerikaanse activiste en echtgenote van de Texaanse milliardair T. Boone Pickens heeft een ranch van 14.000 acre, nabij Elko, Nevada gekocht. Hiermee kan zij de 34.000 wilde mustangs die bijeen gedreven werden door de BLM en nu ondergebracht zijn voorzieningen van de overheid, terug de vrijheid geven.

Haar idee is om dit reservaat de Mustang Monument Preserve te noemen.

Indien de Bureau of Land Management akkoord gaat met haar plan zal dit de eerste keer zijn dat de regering zulke grote hoeveelheid paarden vrijlaat in een enkel reservaat.

Dit reservaat zal de paarden toelaten terug te keren naar hun natuurlijk habitat. De ranch grenst met het weideland aan 540.000 acre of openbare gronden.. Mevr. Pickens is bereid, indien nodig, aangrenzende gronden te kopen die nog eens 24.000 acre graasland vertegenwoordigen.

Pickens vertelde Associated Press dat ze werd aangemoedigd in haar opzet door de vertegenwoordigers van BLM. tijdens haar eerste ontmoeting met hen.

Het is niet de eerste keer dat Madeleine Pickens zulk een voorstel doet. In 2008 had zij plannen voor een ander reservaat voor wilde paarden,  maar dit werd geweigerd omdat het terrein dat zij toen voorstelde niet onder de bescherming viel van de Wild Free-Roaming Horses and Burros Act viel. De Federale wetgeving beperkt de gebieden waar wilde paarden kunnen leven.
Haar laatste voorstel beantwoordt echter wel aan die voorwaarden want het ligt in een gebied waar wilde paarden altijd geleefd hebben.

Pickens' voorstel bevat ook de oprichting van een vzw die de zorg voor de wilde paarden op zich zou nemen mpet de steun van de overheid, $500 per jaar/per paard. Verder zou er een opvoedkundig centrum komen en logeermogelijkheden voor gasten op de ranch en zou er een omheining gebouwd worden rond het terrein om te verhinderen dat de paarden gaan zwerven.

De methoden van de BLM om de paarden bijeen te drijven uit hun natuurlijke omgeving om ze in een kraal vast te zetten, zijn  bijzonder omstreden door dierenwelzijnsorganisaties. De paarden worden opgejaagd door helicopters. Hierbij geraken de dierengewond en sommigen overleven dit niet.

 

Dierproeven

Begin september zal het Europese Parlement een stemming houden en de nieuwe Richtlijnen over de bescherming van dieren die gebruikt worden voor wetenschappelijke doeleinden.

Het is een industrie-gerichte wet, opgesteld om tegemoet te komen aan de specifieke noden van het dierproeven programma. Alternatieve methodes worden niet verplicht zelfs als ze voorhanden zijn. (Ze bestaan en zjn efficienter)

Tergelijkertijd laat het toe dat:

- er experimenten uitgevoerd worden op Primaten zelfs wanneer het niet noodzakelijk is voor medicatie voor mensen (art. 5,8,55);

- er experimenten uitgevoerd worden op stray honden en katten (art. 11);

- dieren die reeds gemarteld werden opnieuw kunnen gebruikt worden zelfs als ze langere tijd pijn hebben geleden;

- er experimenten uitgevoerd worden zonder verdoving , telkens de onderzoekers besluiten dat dit noodzakelijk is (art 14);

- experimenten kunnen gebeuren op levende dieren voor educatieve doeleinden. (art. 5)

En de lijst gaat verder...
Deze wet is niet wetenschappelijk noch beschermend.

 

Eindelijk een einde aan stierengevechten in CataloniŽ!

28.07.10

CAS International aanwezig bij historische stemming

Utrecht/Barcelona, 28 juli 2010 Ė Het Catalaanse parlement nam vandaag een historische beslissing: net als 70% van de Spaanse bevolking wil men een einde aan het stierenvechten! Na jaren van lobbyen is het dierenbeschermers gelukt om de Noord-Spaanse deelstaat CataloniŽ officieel stierenvechtvrij te krijgen.

In april 2004 gaf de gemeenteraad van Barcelona al aan dat zij geen stierengevechten meer wil, op verzoek van de Spaanse organisatie ADDA in samenwerking met CAS International en WSPA. Een officieel verbod moest echter vanuit het Catalaanse parlement komen.

In december 2009 nam het parlement een burgerinitiatief aan van de Catalaanse dierenbeschermingsorganisatie PROU (Genoeg!): meer dan 180.000 Catalanen verzochten om een definitief einde aan het stierenleed in de Catalaanse arena's. Steeds meer arena's in CataloniŽ besloten al om geen stierengevechten meer te organiseren. Alleen in de arena van Barcelona - in handen van een particuliere eigenaar - vinden deze evenementen nog plaats.

Vandaag besloot het Catalaanse parlement dat het genoeg is: ook zij willen geen stierengevechten meer. Het officiŽle verbod op het stierenvechten in CataloniŽ zal hoogstwaarschijnlijk van kracht worden op 1 januari 2012
Canada heeft een eerste wetsontwerp voor het afschaffing van het slachten van paarden.

Wetsontwerp C-544 werd ingediend op 16 juni 2010 door parlementslid Alex Atamanenko voor de afschaffing van het slachten van paarden voor consumptie. Dit wetsvoorstel baseert zich op het feit dat paarden geen voedsel producerende dieren zijn en dat zij vaak behandeld zijn met medische middelen die niet in de voedselketen mogen terecht komen.

Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de sgtrijd ter afschaffing van een wrede, archaische en nutteloze industrie.


Dierenrechtenativisten beweren dat Lippizaner paarden verwaarloosd worden in ServiŽ.

Dierenliefhebbers hebben een campagne gelanceerd in ServiŽ om een kudde Lippizaners te redden die het slachtoffer zouden zijn van verhongering en verwaarlozing.

De paarden werden in 1991 naar ServiŽ gestuurd om ze te vrijwaren van het oorlogsgeweld in KroatiŽ dat uitbrak bij het uiteenvallen van het voormalige Yugoslavie.

Dierenrechten activisten beweren dat de paarden een hongersdood sterven.

De Lippizaners worden gehouden in een boerderij nabij Novi Sad, ongeveer 67 km ten noord-westen van Belgrado, temidden van een voortdurend geruzie tussen ServiŽ en KroatiŽ over het eigendomsrecht over de paarden en hun onderhoudskost.
De paarden die beroemd werden door de Oostenrijkse Spaanse Rijschool zijn gekend voor hun elegante trotse gangen en levendige bewegingen.

Vroeger reeds hebben groepen van dierenbeschermingsorganisaties en de media gemeld dat vele paarden ziek waren en op het punt stonden van honger om te komen.

Lipizzaner

De Servische Minister van Landbouw Slobodan Milosavljevic heeft de boerderij bezocht met dierenartsen om de dieren te onderzoeken.

"Ik ben geen expert om te kunnen oordelen over hun conditie maar zij lijken in een behoorlijke staat," zei hij tegen de reporters.

De dierenartsen beweerden 74 paarden te hebben onderzocht en alle zouden gezond zijn.

Een anonieme buur echter beweert dat eigenaar van de boerderij een show heeft opgehangen voor de minister en de paarden die in slechte conditie waren te hebben verstopt.

 

Milosavljevic zei dat hij weldra zou onderhandelen met zijn Kroatische evenknie Petar Cobankovic om te proberen het geschil over de paarden op te lossen. "We moeten uitmaken hoe ze hier gekomen zijn, hoe ze gehouden werden, wat hun huidige conditie is en wat er moet gebeuren om het probleem op te lossen" zei hij..

De boerderij eigenaar vraagt £200,000 als vergoeding voor het onderhoud van de paarden maar KroatiŽ weigert te betalen. De Servische autoriteiten hebben in het verleden reeds gezegd dat dit een zaak is die moet uitgemaakt worden tussen de boerderij en de Servische regering.

Source: Mail Online reported on aug. 31, 2009